Historiek

Yvan DE BAETS en Bernard LEBOUCQ komen elkaar tegen in 2002, tijdens de tweede editie van de Zinnekeparade. Bernard had voor dit unieke Brusselse evenement het intussen befaamde ZINNEBIR gecreëerd.
Eind 2003 starten zij hun carrière als professionele brouwers met de oprichting van een microbrouwerij in de oude opslagplaats van brouwerij Moriau te Sint-Pieters-Leeuw , de ‘Sint-Pieters Brouwerij’. Na twee jaar van groeiend succes werd deze plek al snel te klein en moest er stilaan uitgekeken worden naar uitwijkmogelijkheden. Yvan en Bernard besluiten dan hun droom te realiseren : een nieuwe brouwerij oprichten in Brussel. Om hun liefde voor deze stad te onderstrepen wordt de naam van de nieuwe brouwerij een eerbetoon aan de rivier waaraan Brussel meer dan duizend jaar geleden is ontsproten: BRASSERIE DE LA SENNE.
Toch duurde het nog vijf jaar vooraleer BRASSERIE DE LA SENNE zich effectief in de hoofdstad kon vestigen. In de tussentijd werden de brouwactiviteiten verder gezet bij bevriende brouwerijen. Aan dit bohémien-bestaan kwam een einde op 22 december 2010, datum van het allereerste 100% Brusselse brouwsel!

Een op en top Brusselse brouwerij

Brussel is de stad waar Bernard en ik geboren en getogen zijn, en die we diep in ons hart dragen. Wij zijn er trots op om het aantal actieve brouwerijen hier te hebben verdubbeld, van één (Cantillon) naar twee!
Wij brouwen dus in de Brusselse regio, op de Gentsesteenweg 565 in Molenbeek, sinds 22 december 2010. Op deze datum, die de verjaardag van onze brouwerij geworden is, brouwen wij elk jaar ons verjaardagsbier, de BRUSSELS CALLING.
Wij hechten er zeer veel belang aan om als lokale brouwerij beschouwd te worden. Daarom bedienen wij eerst Brussel, daarna België. Dit wil concreet zeggen dat wij onze export bewust beperkt houden, en dat ondanks het grote internationale succes en de enorme waardering die onze bieren in het buitenland te beurt valt. Anno 2013 zijn wij aanwezig in een twaalftal landen; de Verenigde Staten, Italië en Japan zijn onze grootste afnemers.

Het Team

De brouwerij zou niet kunnen bestaan zonder onze medewerkers. Wij hebben het geluk en de eer te kunnen vertrouwen op een formidabel team dat onze waarden deelt die wij oprecht bedanken voor hun enthousiasme en inzet. Wij zijn ook steeds – en nog altijd – omringd geweest door mensen die de competenties hebben waarover wij zelf niet beschikken, en die ons onophoudelijk steunen in ons project. Ook hen willen wij langs deze weg bedanken.

De Smaak : een passie voor bitter

Bitter is het fundament, de kenmerkende smaak van onze bieren. Wij produceren bittere bieren vanaf ons prilste begin – en wij bestaan om bittere bieren te produceren! Ons uitgangspunt is eenvoudigweg : wij maken bier dat we zelf graag drinken, het bier dat haast onvindbaar is geworden in de reguliere handel. Het is onze missie is om deze edele smaak, die altijd zeer fundamenteel was in de menselijke evolutie maar die in onze moderne maatschappij verwaarloosd wordt, terug een ereplaats in het dagelijkse smakenpallet te geven.
Hiermee willen we niet gezegd hebben dat onze bieren enkel tot hun bittere smaak te herleiden zijn! Al onze bieren vormen een eigen harmonieus geheel van aroma’s en smaken afkomstig uit de mout, hop en gist die ervoor gebruikt wordt.

Bieren met een licht alcoholgehalte

Wij fabriceren bieren met verschillende alcoholpercentages, maar onze grote specialiteit zijn ‘lichte’ bieren zoals de Taras Boulba dat met zijn 4,5 % een dorstlesser bij uitstek is. Wat wij willen aantonen is dat een lekker en smaakvol bier geen hoog alcoholpercentage nodig heeft. Hoe lichter het bier, hoe langer het plezier – ziedaar de bestaansreden van Bier volgens ons !

Eerst en vooral: kwaliteit

De kwaliteit van onze producten en de wil om onszelf steeds te verbeteren, zijn voor ons een obsessie. We zullen hier nooit op inboeten door winstbejag.
Het gaat eerst en vooral over de kwaliteit van de smaak. Daarom brouwen we karaktervolle bieren zonder enige toegeving aan de vereisten van de markt.
Het gaat ook over de kwaliteit van de grondstoffen. Naar de kost wordt niet gekeken. Bovendien willen we zo dicht mogelijk bij de producenten staan, en hebben we met hen een jarenlange relatie opgebouwd.
Tenslotte gaat het over de kwaliteit van het proces, met een bijzondere aandacht voor hygiëne —een van de meest belangrijke aspecten van brouwer zijn!— en voor de keuze van de technologie.
Tijdens bepaalde fundamentele momenten van het productieproces hebben we besloten om met een ‘laag technologische intensiteit’ te werken, om het volle karakter van de smaak et de textuur van de grondstoffen te bewaren.
Daarom kiezen we bijvoorbeeld om onze bieren niet te filteren, waardoor ze troebel zijn. Een duidelijk teken van hun natuurlijke karakter!
Bovendien laten we de tijd zijn werk doen: we hebben maanden nodig om een bier te maken, wat tegenwoordig een zeer lange tijdsspanne is om een hoge gistingsbier te produceren…

Duurzaamheid on our mind

Ook al hebben wij op dat vlak nog een lange weg af te leggen en is het financieel niet altijd evident, met de middelen die we hebben trachten we steeds zo ecologisch mogelijk te werken. Onze reinigings- en ontsmettingsmiddelen bijvoorbeeld zijn zo min mogelijk schadelijk voor het milieu (chloor gebruiken wij zelfs niet!). De brouwoverschotten (de draf, rijk aan vezels en eiwitten) worden op natuurlijke wijze gerecycleerd door de koeien van Rudy, boer uit Ternat. Wij gebruiken zoveel mogelijk warmtepompen, en isoleren zowel de warme als de koude onderdelen met de grootste zorg. Ons afval wordt vanzelfsprekend gesorteerd en zo mogelijk gerecycleerd.

Waar zijn onze bieren te vinden ?

We gaan er geen doekjes om winden : onze bieren zijn voor particulieren niet zo gemakkelijk te vinden. Zij zijn te verkrijgen bij drankenhandels en biershops, evenals in een aantal biowinkels.
U heeft het meeste kans om onze bieren te vinden in de cafés van Brussel en steeds meer en meer ook daarbuiten. De cafécultuur is een andere passie van ons. Cafés vormen een fundamenteel onderdeel van het leven en bieden aan ieder een waaier van sociale functies. Het is in het café dat mensen elkaar ontmoeten, elkaar liefhebben, elkaar troosten,… Het is de plaats waar gefeest wordt en waar de wereld verbeterd wordt. Een café, dat is een ‘cosy’ microwereld, een onvervangbare plek van uitwisseling. Wij hebben absoluut niets tegen mensen die graag thuis een pintje drinken, maar wij vinden een regelmatig cafébezoek in deze tijden onontbeerlijk. Wij komen u daar graag een keer tegen rond – uiteraard – een lekker pintje !